Hoppa till innehåll

VPN koppling

Hur man aktiverar och konfigurerar VPN Server i TG799vac och liknande modeller

1. Aktivera tjänsten ”VPN Server” i Technicolor TG7999vac samt skapa en VPN användare. Notera ”IPSec Preshared key” och inloggningsuppgifterna för den VPN användare som du skall logga in med. Dessa skall du senare använda i din VPN-klient vid uppkoppling mot VPN Servern (TG799vac)

2. Notera också din publika IP-address på WAN/VPN-routern (TG799). Det är den adressen du skall använda i VPN klienten när du skall ansluta. Den här adressen är också ”dynamisk” och kan komma att ändras av Telia om du startar om WAN-routern. När du senare fått allt att fungera med din VPN-uppkoppling bör du konfigurera en dynamisk DNS i TG799 som automatiskt ändrar adressen i din DNS-server så att du kan använda ”namn” när du skall ansluta mot VPN servern (t.ex. vpn.mydomain.se). Loopia erbjuder t.ex. gratis DYNdns tjänst på sin hemsida men hur man konfigurerar dynamisk DNS i TG799 samt hos Loopia kommer senare – det är dock ganska enkelt om man förstår hur DNS-fungerar.

3. När VPN tjänsten är aktiverad i TG799 är det bara att börja konfigurera din VPN klient. Här nedan beskriv hur man gör det och i det här fallet beskriver jag hur man gör det med den inbyggda VPN klienten i Windows 10 OBS! Du behöver inte konfigurera några brandväggsregler för inkommande VPN datatrafik i TG799 – i alla fall inte om du har Firewall inställningen i TG799 satt till ”Medium”

4. Starta VPN guiden i Windows 10 och ange följande information:

  • Connection name: valfritt namn t.ex. ”VPN mot TG799vac”
  • Server name or address: vpn.mydomain.se eller en IP-address om du inte använder DNS t.ex. 46.123. 123.123
  • VPN type: L2TP/IPSec with pre-share key
  • Pre-shared key: [skriv in IPSec pre-shared key från TG799]
  • Type of sign.in info: [Username and password]
  • Username: [Username och Password från TG799]

Lycka till!

PS! VPN klienten i Windows 10 är som standard konfigurerad att skicka ALL datatrafik genom VPN tunnel när denna är upprättad. Det innebär att även datatrafik till andra platser kommer att tvingas igenom VPN tunnel – t.ex. om du lyssnar på Spotify. Om du ENDAST vill skicka trafik som är avsedd för det VPN nät du är uppkopplat mot så måste du konfigurera klienten att använda “Split-tunnelling” – det är en “kryssruta” man ändrar under IPV4 egenskaperna. Sök på Internet om du vill veta mer om det.

VPN-klient mot TG799.pdf