Hoppa till innehåll

IP-telefoni grund

IP-telefoni har många fördelar men man ska vara noga när man fundera på att byta upp sig till IP-telefoni.

Det finns många fallgropar och saker man ska tänka på. Men vi ska försöka hjälpa er att undvika de vanliga fallgroparna som man kan stöta på.
Oroa dig inte för kvaliteten på IP-telefoni.Det är sant att du ska förvänta dig lika god kvalitet med IP-telefoni som med annan fast telefoni. Det är till och med sant att du inte behöver vara någon raketfysiker för att fixa det, men se till att hitta en leverantör som verkligen har testats av flera tusen andra, så att alla barnsjukdomar är borta. Annars är det du som får hjälpa dem finna dem.
IP-telefoni är billigast för dig. Jodå. IP-telefoni är billigare att driva, så trafikkostnaderna är nästan alltid bättre, men en del glömmer bort att totalkostnaden också inbegriper vad det kostar att komma igång, att göra förändringar, och om utrustningen kräver utbildning.

Kolla upp hur nödsamtal (112 osv) kopplas. Risken är att man inte ringer till rätt SOS central utan hamnar på fel ort vilket innebär att man inte får hjälpen som man behöver.

Vi fixar allt runt VoIP åt dig. Det låter ju tryggt. Se bara till att få ett tak-pris för det också. Och känn till vad det finns runtomkring IP-telefoni också, t ex bredband, så att du har koll på hela läget.

Det här är IP-telefon du kan lita på. Ja, kanske. Men du ska veta att det finns många leverantörer i världen. Vi testat ca 10 olika lösningar. Och av dessa såg vi att vi kunde använda 3 st varav vi har valt en som vi satsar på tack vare konceptet och pris kontra kvalitet. Resten var helt enkelt för instabila.
Ditt nätverk måste uppgraderas för IPtelefoni. (Sägs först i slutet av en process.) Oj, nu börjar det låta dyrt. Det är faktiskt väldigt sällan det behövs, men titta på den enkla checklistan om krav på bredband för IP-telefoni först. Oftast behövs det inte, och du kan alltid börja med att testa med ett enkelt startkit för under tusenlappen först eller till och med en Softphone (professionell IPtelefoni-mjukvara i PCn).
Lämna lugnt dina inkommande och utgående samtal till oss. Jodå. Bara inkommande och utgående samtal brukar de flesta klara. Men vad händer med samtal som du missar, eller ratar? Eller vid driftstörning? Se till att du kan hantera dem redan i operatörens nät. Och se upp för en s k SIP-trunk där dina inkommande samtal släpps i tomma intet om du har störning på växel, bredbandet eller själva SIP-trunken.

De flesta idag har bredband via ADSL-uppkoppling, vilket innebär att bredbandet går via i huvudsak Telias telefonledningar. Dess prestanda beror därför på avståndet från en telefonväxel till bredbandsuttaget – ju längre avstånd desto lägre prestanda.

Bredbandsleverantörerna erbjuder idag som oftast bredband via ADSL med hastighet mellan 0,5 Mbit och 24 Mbit. För ett företag är det ofta viktigt att ha flera in- och utgående samtalslinjer. Här nedan presenteras hur många samtidiga/parallella samtal som kan pågå genom en bredbandsuppkoppling beroende på den bredbandshastighet man förfogar över.

Bredband via ADSL Bredbandshastighet  Antal samtidiga samtal
0,5 Mbps (uppströmshastighet: 0,128 Mbps)  2
2 Mbps (uppströmshastighet: 0,5 Mbps)  6
8 Mbps (uppströmshastighet: 1 Mbps)  12
15 Mbps (uppströmshastighet: 2 Mbps)  25

Observera att ovanstående tabell säger det maximala antalet samtidigt pågående samtal i respektive bredbandshastighet och uppkoppling med bästa ljudkvalitet.
Tänk på att normalt går även den vanliga datortrafiken genom samma bredband, vilket påverkar prestandan.
Det går också att ”klämma in” fler samtal om taltrafiken komprimeras.
Det skulle inte påverka vanliga samtalskvalitet nämnvärt, men det kan medföra något lägre kvalitet i samtal till andra samtal som komprimeras, t ex samtal till mobiltelefoner.

Detta var en kort inledning som vi hoppas ska hjälpa era funderingar om IP-telefoni. Vi kan ju självklart hjälpa er som konsulter och partners i ert val av nytt telefonisystem. Vi sätter oss då ned och dískuterar era önskemål och vilka krav och förutsettningar ni har.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.