Hoppa till innehåll

Kolla upp företag

Skandalen kring webbutiken Kameraexperten växer, men det finns sätt att kolla hur hederlig en butik – innan du har blivit lurad.

Näthandeln har öppnat helt nya möjligheter för bluffmakarna. Vem som helst kan öppna en nätbutik, och locka till sig godtrogna kunder.

De senaste dagarna har företaget Kameraexperten råkat i blåsväder. De har inte levererat beställda varor och de har gått under jorden och vägrar svara på mejl och telefon.

Det är tyvärr svårt att i förväg avgöra hur pålitlig en webbutik är. Många skurkar är duktiga på att skapa en hederlig fasad. Det finns dock ett antal relativt enkla kollar som går att göra innan att du plockar fram plånboken. Här är 10 konkreta tips!


Se vem som är vd, företagets adress och mycket mer på allabolag.se

1. Kolla omsättningen
Hos sajten Alla bolag (www.allabolag.se) kan du utan kostnad få mer information om ett företag. Du ser vem som är vd, när företaget registrerades, vad det har för adress och vad det har haft för omsättning de senaste tre åren. Hos Alla bolag hittar du även företagets organisationsnummer. Det har du nytta av när du fortsätter att söka.

2. Vem äger sajten?
På www.iis.se kan du se vem som äger en svensk sajt och när den registrerades, och www.internic.net har motsvarande information för en amerikansk sajt. Om en nätbutik är helt nystartad kan det var anledning att vara lite extra försiktig.


På bolagsverkets sajt kan du kolla om ett företag har gått i konkurs.

3. Är företaget i konkurs?
Ibland finns en webbutik kvar, trots att företaget har gått i graven. För att ta reda på vilka företag som är försatta i konkurs kan du söka i Bolagsverkets näringslivsregister (bolagsverket.se/snr). Om ett företag är försatt i konkurs står detta utmärkt. Du kan även få mer detaljer om du går in på Post- och Inrikes Tidningar (bolagsverket.se/poit) och söker efter företaget.

4. Vem sitter i styrelsen?
För att ta reda på vilka personer som sitter i styrelsen för ett företag kan du ringa till Bolagsverket (060-18 40 00). De kan även hjälp dig med de senaste årsredovisningarna.
För att hitta telefonnummer till enskilda personer kan du förstås använda tjänster som Hitta.se (www.hitta.se) och Eniro (www.eniro.se).

5. Har de betalningsanmärkningar?
Ett tecken på att ett företag har problem är att de har obetalda skulder. Det här registreras hos Kronofogden, och du får ut informationen via telefon (0771-73 73 00). Däremot registrerar Kronofogden inte betalningsanmärkningar. Den här upplysningen får du köpa hos ett kreditupplysningsföretag. Hos exempelvis Ratsit kostar det 59 kronor (www.ratsit.se)

6. Betalar de sin skatt?
Om ett företag inte betalar in skatt, moms och sociala avgifter i tid är det inte helt seriöst. Uppgifter om det här är offentliga, men du kan inte hämta dem över internet. I stället får du ringa till Skatteverkets kundtjänst på 0771-567 567.

7. Är kunderna missnöjda?
Allmänna reklamationsnämnden prövar tvister mellan konsumenter och företagare. Att ett företag har många anmälningar hit är ett dåligt tecken. Anmälningar är offentliga handlingar, men de ligger inte ute på internet. Däremot kan du få hjälp per telefon. Numret är 08-508 860 00.

8. Lyssna på skvallret…
De första som brukar slå larm om att en butik är oseriös är kunderna själva. De bägge prisjämförelsetjänsterna Pricerunner (www.pricerunner.se) och Prisjakt (www.prisjakt.se) har diskussionsforum för kunderna. Kolla ett företag här innan du handlar. Även konsumentsajten Cint (www.cint.se) är en bra plats för att lyssna på skvallret.


Med Googles nyhetstjänst kan du enkelt hitta vad medierna har skrivit om ett visst företag.

9. … och läs medierna
Press, radio och tv är givetvis också en bra källa till information. PC för Alla (pcforalla.se) skriver exempelvis ofta om blufföretag. För att snabbt se vad medierna har skrivit om ett företag kan du använda Googles nyhetstjänst (news.google.se). Sök på ett företagsnamn så ser du aktuella artiklar.

10. Testa själv
Det enklaste sättet att ta reda på om ett företag är bluffmakare är ofta att själv granska sajten. Ett erbjudande som verkar vara för bra för att vara sant är det ofta! Och om ett företag bara erbjuder köp via förskottsbetalning finns det också anledning att vara försiktig.
Du kan också testa att ringa till butiken för att se om de svarar på mejl och telefon. Om ett företag över huvud taget inte går att nå kanske du inte ska handla där.

Lämna ett svar