Hoppa till innehåll

Trådlöst nätverk Repeaters

Repeaters
Namnet avslöjar ganska snabbt vad en repeater har för syfte. En repeater används för att öka räckvidden och täckningen i ett trådlöst nätverk genom att förstärka signalerna. Repeatern har ingen fysisk koppling, via kabel, till resten av nätverket utan tar emot radiosignaler från en Accesspunkt eller en enhet som är ansluten till nätet och återsänder därefter samma signaler i samma nät för att på det sättet förstärka dem och föra dem vidare. Placerar man en repeater mellan en Accesspunkt och en dator som är kopplad till det trådlösa nätverket fungerar repeatern helt enkelt som en förstärkare och gör att datorn kan placeras längre från accesspunkten och bibehålla en bra signalstyrka och hastighet. På det här sättet kan man relativt enkelt bygga ut täckningen i sitt WLAN och täcka in delar av kontoret eller hemmet som annars är svåra att täcka med bara en Accesspunkt.

Många accesspunkter har ett repeater-läge som gör att man inte bara kan använda dem som en klassisk Accesspunkt utan även som en repeater.
Till sidans topp
Nackdelar
Repeaters kan vara väldigt användbara men man måste hålla en viktig sak i åtankte. En repeater tar emot alla signaler i ett WLAN och återsänder dem på samma kanal. Om man använder för många repeaters, ställer dem för tätt eller placerar på ett annat ogynnsamt sätt fyller man ganska snabbt kanalen med signaler. Detta kan leda till sämre prestanda och ett sämre nät. Därför bör man alltid fundera igenom och planera hur man på bästa sätt ska placera ut repeaters i nätverket. Det kan vara så att det är bättre att använda ytterligare accesspunkter istället för att använda repeaters.
Till sidans topp
Konfigurera en repeater
Det brukar vara ganska enkelt att konfigurera en repeater. Det första och viktigaste man måste ställa in är SSID för det trådlösa nätverket som repeatern ska användas i. Beroende på repeaterns modell och tillverkare finns ibland även möjlighet att associera repeatern till en speciell Accesspunkt.
Till sidans topp
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att repeaters är utmärkta för utvidga ett trådlöst nätverk. Repeaters kan tillföra bättre träckning i områden som annars ligger utom räckhåll för accesspunkterna. Man ska dock akta sig för att använda för många repeaters i samma WLAN, i ivern att förbättra det trådlösa nätverket kan man med för många och felplacerade repeaters översvämma nätet med radiosignaler och på det sättet försämra sitt WLAN istället för att förbättra det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.