Hoppa till innehåll

Trådlöst nätverk WLAN

WLAN, wireless local area network eller på ren svenska: trådlöst nätverk, handlar om att kunna klippa sladdarna och nå sitt nätverk och eventuellt internet, trådlöst.
Hur fungerar WLAN?
WLAN använder i de flesta fall en teknik som kallas WiFi eller Wireless Fidelity. Alla produkter som stödjer den här tekniken kan prata med varandra, oavsett om det är en dator, en mobiltelefon eller kanske en skrivare. Förutom WiFi standarden finns det även flera andra mer eller mindre utbredda standarder och tekniker för WLAN, trådlösa nätverk.

Enheter som kommunicerar trådlöst sänder och tar emot radiosignaler på en speciell frekvens på radiobandet. Olika trådlösa produkter kan kommunicera direkt med varandra (kallas ” Peer-To-Peer” eller Ad-Hoc) eller genom en Basstation (kallas även Gateway, Accesspunkt eller Access point). En Basstation fungerar som en knutpunkt i det trådlösa nätverket. Basstationen dirigerar och samordnar den trådlösa kommunikationen på ett smart sätt som gör att fler enheter i det trådlösa nätverket kan kommunicera med varandra och med andra trådbundna nät, exempelvis Internet.
Till sidans topp
Vad är WiFi?
WiFi använder en specifikation som kallas IEEE 802.11 för att möjliggöra en snabb och pålitlig trådlös förbindelse. För WLAN i Sverige används oftast standarderna 802.11a , 802.11b eller 802.11g som alla är en del av IEEE 802.11. WiFi använder det fria radiospannet mellan 2,4 och 5 GHz för överföring med en hastighet på oftast mellan 11 Mbps och 54 Mbps. Hastigheten kan variera med miljön, produkterna och en rad andra faktorer.
Till sidans topp
Vem kan använda WLAN?
Alla kan använda ett WLAN, oavsett om det är i hemmet, på kontoret eller på ett Café på stan. Allt som krävs är en dator eller annan produkt som stödjer WiFi standarden eller någon annan teknik eller standard som skapar ett WLAN samt en tillgänglig Basstation eller annan dator som man kan koppla upp sig mot. WLAN i hemmet och på företaget ställer dock oftast olika krav på säkerhet, tillgänglighet och kvalitet.
Till sidans topp
Vad är skillnaden mellan WLAN och andra nätverksmetoder?
Fördelarna med ett WLAN är många, den främsta är utan tvekan att det är trådlöst. Man slipper dra kablar och sladdar. Det är enkelt att koppla upp sig och man kan sitta var man själv känner för det utan att behöva bry sig om var det finns nätverksuttag, inomhus eller utomhus spelar ingen roll så länge man har förbindelse med basstationen och resten av nätverket.

Givetvis finns det också nackdelar med att använda ett WLAN.

Den kanske viktigaste nackdelen är att det kan vara svårt att få ett WLAN riktigt säkert. Så länge det är radiosignaler som far genom luften mellan de olika enheterna som kommunicerar med varandra finns det sätt för obehöriga att snappa upp dessa radiosignaler, titta på innehållet och eventuellt förändra det.

I vissa byggnader med tjocka väggar eller golv kan det ibland vara svårt att få en riktigt bra signaler eftersom väggar och golv helt enkelt dämpar signaleras styrka för mycket.

Det är idag svårt att få upp samma höga hastighet i ett WLAN som man kan få om man använder traditionell trådbunden kommunikation, men utvecklingen går hela tiden framåt och det skulle inte förvåna mig om det inom ett par år går lika snabbt att använda trådlös kommunikation som traditionell trådbunden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.