Hoppa till innehåll

WIFI

WiFi är den teknik som oftast används för att bygga upp trådlösa nätverk i hem eller på arbetsplatser.
WiFi
WiFi, WiFi eller wifi om man så vill, beskriver en teknik som används i trådlösa datornätverk som baseras på IEEE 802.11 standarden. WiFi eller Wireless Fidelity är helt enkelt ett lite slagkraftigare och enklare-att-komma-ihåg-namn för 802.11 standarden.

Principen för WiFi är ganska enkel. En produkt med stöd för WiFi kan koppla upp sig mot andra produkter som stödjer WiFi, det kan vara både andra mobila enheter och fasta enheter som accesspunkter. Idag byggs det in stöd för WiFi i allt fler produkter, allt från datorer, bärbara MP3-spelare och digitalkameror till kassasystem och musikanläggningar. Det pågår även försök med att låta bilar kommunicera sinsemellan via WiFi för att utbyta information om trafiken, olyckor och liknande.

Idag ägs varumärket WiFi av WiFi Alliance.
Till sidans topp
Teknisk översikt
Ett typiskt trådlöst nätverk som bygger på WiFi standarden består av en Accesspunkt och ett antal enheter, klienter, som ansluter mot accesspunkten. Accesspunkten har ett namn, ett SSID, som klienterna använder för att identifiera accesspunkten. Om det finns flera accesspunkter med samma SSID inom samma område väljer klienten att ansluta mot den Accesspunkt som kan erbjuda bäst signalstyrka.

De flesta har säkert sett att det finns flera versioner av IEEE 802.11 standarden, bla. IEEE 802.11a, IEEE 802.11b och IEEE 802.11g som är de vanligaste. Varje ny version av IEEE 802.11 standarden erbjuder bla. bättre hastighet.

Förutom IEEE 802.11a använder WiFi ett frekvensspektrum mellan 2,400 GHz och 2,487 GHz. Detta öppnar för trafik i flera kanaler. Genom att låta trådlösa nätverk inom samma område använda olika kanaler blir störningarna färre.
Till sidans topp
Fördelar och nackdelar
WiFi erbjuder flera fördelar jämfört med andra standarder.

Trådlöst. Den första och mest självklara är naturligtvis att nätverket är trådlöst, man slipper kablar och sladdar.
Billiga och små kretsar. WiFi kretsarna är billiga och små vilket öppnar för att bygga in stöd för WiFi i många olika typer av produkter.
Roaming. WiFi erbjuder klienterna att röra sig mellan flera accesspunkter utan att tappa sin koppling mot nätverket, så kallad. roaming.

Naturligtvis finns det också en del nackdelar med WiFi.
Störningar. WiFi är tyvärr ganska känsligt för störningar från annan typ av elektronisk utrustning, tex. bärbara telefoner och mikrovågsugnar.
Strömkrävande. WiFi kräver en hel del ström vilket kräver kraftiga batterier i bärbara datorer, smart phones och andra mobila enheter.
Otillräcklig räckvidd. Räckvidden är tyvärr ett problem med WiFi.
Säkerhet. Tyvärr är det svårt att få ett trådlöst nätverk som bygger på WiFi riktigt säkert.

Till sidans topp
WiFis historia
WiFi såg dagens ljus så sent som 1991 och utvecklades till en början av NCR Corporation och AT&T i Holland. Tanken var från början att utveckla en teknik för kassasystem. Vic Hayes anses vara begreppet WiFis fader och han var också inblandad i utvecklingen av standarderna under IEEE.

När IEEE 802.11 först kommersialiserades var problemen många. IEEE 802.11 produkter från olika tillverkare var bl.a. inte kompatibla med varandra. Ur röran skapades WiFi Alliance som ett forum med olika tillverkare för att lösa problemen. Märkningen WiFi Certified skapades för att garantera att produkter med den märkningen skulle fungera tillsammans

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.