Hoppa till innehåll

Test Acer Iconia W510

Beställde hem en Acer Iconia W510 för att det är ett koncept som jag tror  kommer att vara framtidens datorer. En surfplatta med tangentbordsdockning .

 

acer-iconia-w510-10-1-windows-8-tablet-with-keyboardDet blir ett flexibelt och användarvänlig lösning på många sätt. Man har allt i ett men ändå inte. Har nu använt och testat denna lösning ett bra tag och jag blir mer och mer förtjust i lösningen men lider med att det är ett trögt och ostabilt operativsystem. Windows 8 är en bra tanke men inte fullt utvecklat och inte anpassat till denna typ av produkter även om det är mot detta Microsoft siktar emot. Det känns fortfarande att Windows dras med det förflutna fortfarande. Känns som det sitter några gamla drakar i utvecklingsteamet som vill ha med lite för många fingrar i utvecklingen.

Ok ni vet att jag är lite kritisk till Microsoft men har gett dom en ärlig chans och Windows 8 kan bli helt okej. Men det krävs att dom släpper in lite mer nytänk och snabba upp systemet en aning . Startskärmen med sina olika appar är helt ok när det gäller en platta men när man kommer till en vanlig dator utan pekskärm så är systemet inget lysande. Tror att Windows 8 i nuvarande tappning inte kommer att fungera i arbetslivet och det krävs en pekskärm för att använda det på ett enkelt sätt.

Första bekantskapet med produkten var inte det bästa. Tog en hel helg med nedladdning av drivrutiner och uppdateringar av Windows. För det första så kände inte Windows av WiFi kortet som är inbyggt i produkten. Så fick ansluta en GSM Dongle för att ladda ner drivrutiner till plattan och installera dessa. Tyvärr så hittade inte Windows drivrutinerna då heller utan det krävdes ett antal uppdateringar och omstarter av Windows innan plattan startade som man tror att en ny produkt ska göra när man packar upp den.

Några andra irriterande saker är att Windows är in konservativa . Ibland så ska man dubbelklicka ibland så räcker det med ett klick på skärmen. Även en sådan enkel sak att låsa skärmen och sätta plattan i strömsparläge som i Android och iPad endast är en knapptryckning krävs att man först låser plattan och sedan ställer plattan i strömsparläge. Ett moment på minst 4 aktiva val om det räcker att sätta den i strömsparläge.Ska man även låsa den så är det några touch till på skärmen.  Windows verkar vara byggt med tanken “dessa funktioner ska vi ha” och sedan utvecklat funktionerna i olika projekt utan att ha haft kommunikation och riktlinjer på hur användarvänligt det ska vara. Sedan har man lagt till ett användargränssnitt som har något annat projektgrupp har byggt.

Själva hårdvaran i Iconia W510 känns helt okej förutom laddningen  som kräver en specialkontakt och inte som en standard som USB som alla andra har eller Apple som har en egen standard.  Så man måste alltid ha med sig sin specialladdare och sitter man i bilen så har jag ännu inte funnit någon laddare att använda där.

Tangentbordet är okej men inte något man sitter och skriver snabbt på. Vet inte om det är hårdvaran eller Windows som inte hänger med när man sitter och skriver. Annars känns det som Acer har byggt en stabil produkt. Det är varken en High End eller en budget produkt. Den är helt och hållet en okej produkt.

Batteritiden är bättre än på en vanlig bärbardator och man klarar sig en hel dag utan några problem när man har tangentbordsdockan ansluten som har ett extra batteri i sig.

En sak som jag även är osäker på är pekskärmen om det är touchfunktionen i skärmen eller om det är Windows som även spökar här. För det ser ut som skärmen registrera trycken på skärmen men händer inget efter trycket . Kan ha med att det ibland ska vara dubbeltryck och ibland enkeltryck i Windows.

Slutord:

Hela testet känns som det blev ett test av Windows 8 och inte Acer Iconia W510. Men själva produkten känns helt okej men kommer att försöka att få in Android, Chrome OS och någon Linux distribution i den för att kunna testa produkten och hårdvaran på ett mer neutralt och rättvist sätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.